Saturday, January 18, 2014

9 kl bioloogia

Esmaspäevases bioloogia tunnis oli meil teemaks "Sisenõrenäärmed eritavad hormoone". Tunnis käsitlesime teemasid ja lugesime ning õpetaja Ele seletas asjadele juurde, täpsustas ja tegi meile paremini selgemaks. Hormoonid reguleerivad organismi ainevahetust ja selle kaudu ka talitlust. Igal hormoonil on oma kindel ülesanne ja nad on väga aktiivsed. Põhilised inimese sisenõrenäärmed mis toodavad hormoone on näiteks: 
  ajuripats- juhib koos närvidega sisenõrenäärmete talitlust ja sünteesib kasvuhormooni
  kõrvalkilpnäärmed- reguleerivad kaltsiumi ja fosfori ainevahetust, mis on vajalikud luukoe normaalseks arenguks
  neerupealised- kiirendab ainevahetust, valmistades organismi ette pingutuseks.
  sugunäärmed- vastavalt soole, nt mehel habeme kasvamine, naistel rindade kasvu

Teema läbi võetud, andis Ele meile küsimused millele tunni lõpuks vastama pidime. Teatud õpilastelt korjas ta vihikud ära ja seal hulgas oli ka minu oma, mille eest ta mulle 5 pani :) 

Järgmine tund oli meil teisipäeval, seal me midagi uut ei võtnud, vaid vaatasime eelmises tunnis õpitud ja loetud kohti ning arutasime omavahel läbi küsimused, mis olid õiged vastused ja mis valed. Põhiline teema mida arutasime tunni keskel oli "melatoniin". Melatoniin on aine mida toodab inimese organismis olev käbikeha, mis on sisenõrenääre. Õhtul hakkab inimesel melatoniini tase suurenema ja see põhjustab unisust ja inimene uinub. Kõige suurem melatoniini tase on imikutel, kuna nad uinuvad hästi ja sellepärast ongi melatoniini tase neil kõrgel. Kõige madalam melatoniini tase on aga vanadel inimestel, sellepärast nad ongi juba hommikul kella 6-st üleval ja kolistavad.
 Tunnilõpu poole olid peatüki all küsimused, ning me jagunesime rühmadeks. Ülesanne oli mõelda plaan, kuidas teha uurimustöö une kohta ning iga rühm pakkus oma variandi.
 Siis helises kell ja tund oligi läbi...

Karl-Heinrich
Pärnu Vanalinna Põhikooli 9c kl
17.jaanuar 2014

No comments:

Post a Comment