Saturday, November 16, 2013

9 kl bioloogia

Eelmisel nädalal jäi meil üks bioloogia tund ära, selle asemel pidime tegema iseseisvat tööd immuunsüsteemi kohta. Koduseks tööks oli e-koolis 13 küsimust millele pidi iga õpilane vastama ja esitama selle kas vihikus, paberil või saatma õpetajale mailile. Enamus meie klassist seda nõuet ei täitnud.

Esmaspäeva bioloogia tunnis oli meil teemaks: toitumishäired, mida põhjustavad madal enesehinnang, stress, masendus ja muud närvilised ja ebameeldivust pakkuvad probleemid, mis ei pruugi olla seotud tervisega. Anoreksia ja buliimia on mõlemad toitumisega seotud haigused, mis tavaliselt tekivad teismeeas ja lõppevad tihti surmaga. Tihti heidetakse inimestele ette, et ta on paks ja rõve, et umbes hakka trenni tegema, vaata peeglisse kui jube sa välja näed, öeldes neid sõnu ei mõtle 80 % nende ütlejatest kordagi sellele, mis võib olla selle tüseduse taga, mis võib olla ravimatu ja inimene peab seda taluma terve elu. Sellised asjad põhjustavad suurt ebamugavust ja pinget, et sa pead kõike seda viha ja mõnitust endas taluma ja tunned tihti, et ainus väljapääs sellest on surm või enesetapp. Inimesed kellele seda etteheidetakse hakkavad mõtlema ja otsima viisi kuidas oma tüsedusest väheneda ning hakkavad ennast näljutama ja pidama raskeid dieete, kuid kui see pole professionaali poolt määratud, see ei toimi. Paljud noored neiud, kes pole üldse paksud, arvavad, et nad võiks ikka mitu kilo alla võtta ja hakatakse ka end mõtlematult näljutama. Mingiks hetkeks on asi nii kaugele arenenud, et sellest väljatulemine on võimatu. Alati kui tahad inimesele midagi halba öelda, mõtle see oma peas 3 korda läbi ja kujuta ette, mida see inimene tunneb, kui sa kavatsed talle seda öelda ja mõtle, mida ta võib selle tagajärjel endaga ette võtta. 

Videod nende haiguste kohta:
http://www.youtube.com/watch?v=WcJsMXFRQYk
http://www.youtube.com/watch?v=sz-nPMTXduo

Info haiguste kohta:
http://www.toitumine.ee/buliimia/
http://www.toitumine.ee/anoreksia-2/

Järgmise tunni teemaks oli meil „Tervislik toitumine ehk normaalne söömine“. Tunni alguses tegime vihikusse endale tabeli, kuhu kandsime 3 puntki: valgud, rasvad ja süsivesikud ning õpetaja andis 5 minutit, et tabelisse kirjutada toiduained, mis siis sisaldavad rohkes koguses rasva, süsivesikuid ja valke. Tunni jooksul tegelesime ka kilokaloritega: arvutasime välja, palju vajab iga inimene keskmiselt kilokaloreid ning vett ööpäevas. Selle aja jooksul tegime ära oma eilse/üleeilse või tavalise päevase toidukava, mida me sööme ning kandsime selle sektordiagrammile, kus olid kõik toduaineterühmad. 

Tunnis saime teada palju huvitavat ja nüüd oskame arvutada, palju vajab igaüks oma kaalule ja vanusele ööpäevas vett ja kilokaloreid.


Karl-Heinrich
Pärnu Vanalinna Põhikooli 9.c kl
15.november 2013

No comments:

Post a Comment